Jeg er stolt over at medvirke i DR dokumentaren “Modstandskampens børn” – som fortsat er aktuel og en af de mest sete dokumentarfilm siden premieren tilbage i november 2018. Se den her:

https://www.dr.dk/drtv/se/modstandskampens-boern_90592

Under 2. Verdenskrig foretager flere tusinde danske mænd og kvinder et valg. De sætter livet på spil for at bekæmpe nazismen og den tyske besættelse af Danmark. Valget kommer til at få store konsekvenser for de involverede og for de familier, de vender hjem til. For selvom forældrene er helte – er de også dybt traumatiserede. Men tiden er en anden. Traumer bliver ikke behandlet professionelt. Og traumer som ikke behandles vandrer videre som ringe i vandet til næste generation …

In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer. – Albert Camus

Må du være landet godt i det nye år og føle dig velkommen, som du er. Kun du har Copyright på dit eget liv, men nogle gange er det en god idé at lade noget ligge – for at få noget andet og mere sundt frem, der kan lyse og guide dig vej igennem mørket. Det fordrer en tilgivelse af dig selv og andre. Så her kommer en venlig opskrift derpå:

Mindful tilgivelse

  1. Tilgiv dig selv for hvad du gjorde mod dig selv.
  2. Tilgiv dig selv for hvad du gjorde mod en anden.
  3. Tilgiv andre for hvad de gjorde mod dig.
  4. Tilgiv andre for alt, de nogensinde har gjort.

Start med trin 1 og arbejd dig langsomt igennem alle trin. Efter et par dage vil du begynde at få det bedre med dig selv og andre.

For trin 1 og 2, tilgivelse af dig selv, kan du prøve denne simple øvelse:

Tænk på noget, du fortryder – og sig til dig selv: “Jeg tilgiver dig. Du gjorde det bedste, du kunne i den givne situation. Du vidste ikke bedre.” Gentag det indeni dig selv eller sig det højt. Mindst 5 gange. Når det er gjort, tager du en dyb vejrtrækning og slapper af.

Dette kan være en hård øvelse, fordi vi kan være gode til at bære nag og skyld og skam overfor os selv. Den største fjende, vi har, er ofte vores egen frygt for ikke at være gode nok. Men langsomt begynder vægten at komme af skuldrene, og frygten bliver mindre.

For Trin 3 og 4, tilgivelse af andre, så prøv denne meditation:

Luk dine øjne og tag nogle dybe ind- og udåndinger 3 gange. Tænk på et minde eller en oplevelse, der går dig på. Forstil dig situationen så levende som overhovedet muligt og vær opmærksom på den person, der er årsag til dine negative følelser.

Så begynd at forestille dig, at situationen, som du er i, langsomt bliver fyldt med et lysende, varmt og gyldent lys. Som på en varm sommerdag. Forstil dig, at du går den person i møde, som forårsager din lidelse og sig: “Jeg tilgiver dig. Du gjorde det bedste, du vidste i det givne øjeblik” – og hold så øjenkontakten eller giv et varmt og kærligt kram til vedkommende.

Dette kan være en meditationsøvelse, vi behøver ekstra hjælp* til, og du kan forestille dig hvem som helst, og lige så mange personer, du ønsker, i situationen sammen med dig, som du er tryg ved og som giver dig støtte i dit liv i dag. Du kan endda tilkalde en højere kraft, naturen eller noget mere guddommeligt, som er en hjælp for dig i hverdagen at være i kontakt med.  

Åbn så dine øjne og tag en dyb indånding og udånding. Slap af. Din krop og dit hjerte føles måske allerede lettere efter få gange, men bliv ikke bekymret, hvis det tager mange gange, da det ikke er nemt, men efter nogle gange, er det allerede øvelsen værd.

*er der tale om oplevelser af mere traumatisk karakter anbefales det at opsøge professionel hjælp.

Alle gør deres bedste (også dig)

Tilgiv dig selv, thi du vidste ikke bedre på det givne tidspunkt. Tilgiv andre for at reagere på den eneste måde, som de kendte. Du opførte dig på den måde, som du have lært at beskytte dig selv på, og det gjorde de andre også. Bebrejd ikke dig selv eller andre. Ved at holde fast i frygt, vrede eller had, ender du kun med at såre dig selv allermest. Tro mig, det føles langt bedre at praktisere tilgivelse og (egen)omsorg end at forgifte sig selv med bitterhed.

Tilgivelse vil bringe dig fred i sindet. Den vil tillade dig at leve i nuet og glædes over det givne, som du nu kan begynde at forstå som en god mulighed for at udtrykke hvem, du virkelig er. Med din helt egen originale copyright. Du vil således være bedre i stand til at give slip på fortiden – og stoppe med at bekymre dig om fremtiden – og dit liv lige nu og her vil fyldes med mere livsglæde og god energi og mindre stress.

Godt nytår!

Kærligst, Tine

Fra alle os til alle jer: Glædelig jul og godt nytår!

Må alle være velsignet med en flok af gode venner, der kender hinanden dybt og inderligt igennem mange, mange år – og hvor man ikke skal holde sig til, men bare hører til lige præcis, som den man er – med daglige gaver af fred og kærlighed til gavn, fællesskab, glæde, trøst og inspiration gennem det levede, smukke og rodede liv på vores dejlige jord …

– Spis din kage, mens du er her

I efterårsferien fejrede vi både fødselsdag og sørgede over et dødsfald. Liv og død. Den samme dag. Så underligt, forunderligt og vidunderligt livet er. Vi ved, vi skal dø og alligevel udskyder vi tanken – selvom vi hvert efterår bliver mindet om altings forfald, når bladene falmer og falder af de nøgne træer.

Efteråret minder os om, at forandring kan være smuk, hvis vi ikke kæmper imod, men tør se og tale om tingene, som de er. At turde gå igennem og være med det svære. Helt uden forsvar. Det kræver mod. Finder vi ikke modet i løbet af livet, må døden eller krisen komme helt tæt på, før vi forstår og tør mærke egne behov for at turde leve livet frit.

Men hvorfor vente til, det er for sent, og vi fortryder alt det ulevede. Så Memento Mori: Husk du skal dø – og nyd din kage, mens du kan. Døden åbner for det vigtige i livet. De vigtige samtaler i vores nære relationer.

Australieren Bronnie Ware har skrevet en bog baseret på sine erfaringer med døende patienter: “The Top Five Regrets of the Dying” (2012). Her beskriver hun fem ting, som døende oftest fortryder:

1. Topscoreren er, at de ikke havde modet til at leve et liv tro mod dem selv og egne værdier, men i stedet livede det liv, andre forventede af dem. Alt for mange drømme og rejser forblev ulevede, og livet blev ikke nydt helt, kun levet halvt.

2. pladsen går til for alt meget arbejde – og et arbejde uden passion og mening. De fleste fortryder, at de ikke tog sig tid til at være mere sammen med deres familie og nære relationer Det er netop den tid, vi spilder på hinanden, der gør den så betydningsfuld.

3. pladsen er det manglende mod til at være tro mod sig selv og turde udtrykke sine meninger og følelser. De fleste fortrød undertrykkelsen af egne følelser – af frygt for andres vrede og afvisninger turde de ikke udtrykke behov og grænser og lod sig nøje.

4. pladsen er fortrydelsen af ikke at have holdt kontakten med gode venner. I hverdagens stress og jag kan vi glemme at sætte pris på vores venner. I det større perspektiv er det tydeligt, at det er kærlighed og venskab, der tæller, ikke penge og ejendele.

5. pladsen går til den manglende tilladelse til at være glad. I dødens nærhed oplevede de, at glæde er et valg og fortrød, de ikke havde leet mere, danset mere og lavet sjove og skøre ting. Alt for mange dage havde været fyldt med unødig frygt og bekymring.

Det fantastiske er, at så længe vi lever, er det aldrig for sent at ændre vores liv. Meningen med livet er at følge sit hjerte, at være i forbindelse med sin sjæl, at stråle – og være lige præcis den du er. Kun ved at være tro mod os selv, kan vi udfylde vores plads i denne vidunderlige verden, der kalder på os med: Lev! Elsk! Tak!

“If you feel like you’re losing everything, remember that trees lose their leaves every year and they still stand tall and wait for better days to come.” ~Unknown

1. princip: Intet er permanent – byd alle følelser velkommen uden at dømme dem.

” Kan du hjælpe mig med at fjerne mine ubehagelige tanker og svære følelser? ” Sådan spørger mange af mine klienter indledningsvist i et nyt terapeutisk behandlingsforløb – præget af modstand mod noget ubehageligt og længsel efter noget mere behageligt og rart. Jeg svarer som oftest: ” Det kan jeg ikke. Men jeg kan hjælpe dig med accept af dine svære følelser. ”

Når du er trist over, at du er trist, dømmer du dine følelser og skaber lidelse: Smerte x fordømmelse = lidelse. Vi oplever alle smerte i livet, den kan vi ikke fjerne, men når vi dømmer smerten, oplever vi endnu mere lidelse. Som en pil i hjertet, hvor vi skyder endnu en pil ind i pilen til en slags dobbelt-hjertesmerte, der skyder os i sænk.

Hvis vi derimod kan være med følelsen, er den ikke hos os mere end maks. halvanden time, før den bliver til en anden følelse, sådan er vores sind faktisk indrettet. Uden modstand kommer og går følelserne, som skyerne på himlen. Der er ikke godt eller dårligt vejr. Der er forskelligt vejr at opleve – og når du kan være med alle følelser som glæde, sorg, uro, vrede, bliver de ikke så magtfulde.

Ligesom bølgerne, der kommer og går. Du kan ikke stoppe bølgerne, men du har friheden til at vælge, hvilken bølge af en følelse, du vil surfe på. På den måde kan vi navigere bedre i livet, uden at lade os oversvømme af følelserne eller forsøge at kontrollere dem.   

2. princip: Intet er perfekt – fokus på taknemmelighed og medfølelse.

Hvis vi prøver at undgå døden, ender vi med at undgå livet. Når tingene kan få lov til at være, som de er, på godt og ondt, bliver der overskud til taknemmelighed med et åbent hjerte – og den gode kontakt med sig selv og andre forstærkes ved at være mindre dømmende og (selv)kritisk.

Hvis vi kan acceptere det uperfekte, kan vi begynde at være mere åbne og nysgerrige på, hvorfor vi selv og andre (re)agerer, som de gør. Vi bliver mere bevidste om vores værdier og får en retning at navigere efter, som er båret af medfølelse og kærlighed – fremfor frygt for at fejle og ikke at leve op til bestemte normer og forventninger.

3. princip: Intet er personligt – skru ned for Egoet og kom hjem til dig selv

Mange er meget bekymrede for og optagede af, hvad andre synes om dem, om de gør det rigtige, eller om de er på den rigtige måde. I virkeligheden er egoet en illusion. Måske er vi slet ikke så vigtige, som vi selv tror. Hvilken befrielse at opdage, at de fleste tænker mere på, hvad de selv gør, end hvad andre gør – og handler som oftest ud fra deres egen bagage, som sjældent har noget med dig at gøre.

Det skal egoet lige lære … og så kommer friheden til at være dig uden modstand mod det givne eller længsel efter noget bedre. Tænk, hvis du hele tiden allerede har været lige der, hvor du går og drømmer om at være … En fri sjæl.

Why I Wake Early
by Mary Oliver

Hello, sun in my face.
Hello, you who make the morning
and spread it over the fields
and into the faces of the tulips
and the nodding morning glories,
and into the windows of, even, the
miserable and crotchety–

best preacher that ever was,
dear star, that just happens
to be where you are in the universe
to keep us from ever-darkness,
to ease us with warm touching,
to hold us in the great hands of light–

good morning, good morning, good morning.

Watch, now, how I start the day
in happiness, in kindness.


Transformation er mulig, hvis vi holder sindet åbent og lærer nye ideér, som vi kan videregive til hinanden i evig læring og udvikling i livet. Alle er vi altid allerede elsket af det, som er større end os … Her i Atelier Livskunst er efteråret allerede fuldt booket, men det er muligt at skrive sig på venteliste til nye, transformerende terapiforløb i det nye år – med opstart januar 2023.

Kom tilbage til hverdagen på en rolig måde ved at give dig tid til at opleve langsomt, som du havde tid til i ferien. Forskning viser, at det at give sig selv tid til at opleve naturen langsomt, kan mindske stresssymptomer. Her i august er solnedgangene ofte særlige farverige – så find et sted, hvor du uforstyrret kan nyde din solnedgang, trække vejret og mærke roen indfinde sig.

Måske kan du tage en dukkert, mens solen langsomt sænker sig. Havvandet herhjemme er så rent, at det er rigt på vitaminer og mineraler, der kan have en gavnlig effekt på alt fra immunforsvar til hud og humør. Det vigtigste er, at du finder frem til det, der giver dig en oplevelse af indre ro og velvære.  

Ifølge et nyt studie fra University of Michigan kan blot en times ophold i naturen forbedre korttidshukommelsen samt opmærksomhed og koncentration med 20 %. Uanset vejret. Så bare kom afsted – naturen holder altid åbent:

https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art6615322/Bevar-naturen-i-byen.-Det-er-den-bedste-recept-mod-stress

https://politiken.dk/del/iBISBQAAxWVw

Varme sensommerhilsner, Tine

🌈

I Danmark har vi 37 forskellige familieformer. Iflg. Danmarks Statistik har familien med 1 person rundet 1,6 mio. og udgør dermed den mest almindelige familietype. Herefter kommer par uden hjemmeboende “dine, mine eller vores børn” = 798.986 familier. Et par med to børn er nede på 282.692 familier. Gruppen af danskere, der bor alene, er vokset næsten 14 procent de sidste 10 år. Når solofamilien nu er i overtal, er det måske på tide at tale om en ny normal. Der er både tale om par med og uden fælles børn, singler med og uden børn, sammenbragte familier og regnbuefamilier.

På verdensplan er der op mod 220 millioner forældreløse børn, og heldigvis er der så mange relationer, der er fremstillet med kærlighed og meget andet end biologiske: Hjertebørn af alle slags, adopterede børn, fadderbørn, gudbørn og tantebørn mm. Her i min praksis har jeg plads til alle livsformer. Så vær velkommen i Atelier Livskunst, hvor jeg er tilbage i byen efter sommerferien. Lige meget hvem du er.

Sæt dig selv fri

Det handler nemlig om modet til at turde være dig – ikke at tage det personligt, når nogle sårer dig, når du ikke opnår de resultater, du ønsker, eller når livet gør ondt. Modet må komme fra en dybdegående praksis af medfølelse – først og fremmest med dig selv, så du kan passe godt på dig selv og dermed også andre i dit liv. Det giver dig mulighed for at slappe af og blot være i øjeblikke, hvor din første automatiske reaktion ellers kan være at gå til angreb i forsvar, fryse eller gå i et negativt selvsving.

På den måde vil du sætte dig selv fri og ikke længere være afhængig af andres bekræftelse eller se andre som en trussel – og det bliver nemmere at åbne op og møde andre mennesker fra hjertet. Når du ikke længere hungrer efter andres kærlighed, anerkendelse og respekt og ikke længere skal bevise dit værd, er du fri til at handle kreativt og effektivt i verden og leve et mindre stressfyldt og mere balanceret og meningsfuldt liv.

Du bliver en bedre kunstner, partner, forælder, leder, underviser eller studerende, fordi du ikke længere i det skjulte prøver på at vinde accept og værdighed gennem dét, du præsterer. Så er du fri til at gøre dét, du gør i livet, som en kreativ og mangfoldig leg – i stedet for som en form for ydre selvbekræftelse for at føle dig god nok. Som en klient citerede forleden: “ I tried to be normal once – worst two minutes of my life … ”

Med ønske om en varm og mangfoldig sensommer til alle! 🌈☀️

Kærligst, Tine

“Stopping to smell the roses is an act of appreciation and recognizing the source of the goodness in our lives. It means taking time to recognize the daily moments that bring us joy and really seeing what causes that emotion.”

Citat ukendt – men det er sådan, det er, og naturen holder altid åbent!

På gensyn i Atelier Livskunst på Alle Led og Kanter i august 2022 efter sommerferien.

Med ønske om en kærlig, lys og varm sommer til os alle.

Kærligst Tine & Venner

☀️

The brokenhearted are the bravest among us – they dared to love.” Brené Brown, 2021

Rom – Trastevere 2022

Kom lad os gå! Kom lad os se! Hvis nogensinde vi sku´- så sku´ det være nu! Vi blomstrer så kortvarigt smukke i vores liv her på jorden.  

Livet er et øjeblik at fejre, at nyde. Gør det sjovt, sårbart og festligt. Kig på naturen, som den udfolder sig. Har du nogensinde set et depressivt træ? Eller en angstplaget fugl? Find lidt lethed og lidt visdom i en flydende kombination og dans med paradokset: At tage det meget alvorligt ikke at tage dig selv så alvorligt.

Fejringen af livet og glæden, der følger med, afhænger ikke af de ydre omstændigheder. Vi behøver ikke at vente på evigt solskin på en skyfri himmel eller et pletfrit sind. Vi er uperfekte mennesker med både indfriede og bristede drømme, så vi behøver ikke at vente på en særlig anledning. Livet er anledningen selv.

Du behøver ikke først at vente på den rigtige dato i kalenderen, det rigtige job, den rigtige vægt eller den rigtige partner – tag bare dine sko af og dans i vandpytterne lige nu. Med de sorger og glæder, tårer og latter, der kommer og går – og dermed gør det hele levende.

Festen er lige nu og her i hvert øjeblik, hvis du har modet til at gribe det. Bliv en deltager fremfor en tilskuer, der passivt venter på det rigtige øjeblik. Det kommer alligevel først, når du tør tage livtag og deltage. Som en blomst, hvis helhed er endnu smukkere end summen af dens dele, og som på den samme tid øger skønheden af hvert enkelte kronblad. Som den menneskelige samhørigheds betydning for det enkelte menneske – fri og uafhængig.    

TIL INFO:

I øjeblikket har jeg lukket for tilgang af nye klienter, men du kan allerede nu skrive dig på venteliste til deltagelse i nye terapiforløb fra august 2022.

Hvis du har været i terapi hos mig tidligere, er du altid velkommen til at få en tid. Der er dog sommerferielukket det meste af juli 2022.

Festlige forårshilsner, Tine

Se ind. Se ud. Verden er åben. Kom ud i livet. Mens vi lever. Ind i kroppen og ud til sjælens frihed. Ud af kroppen. Mens vi lever. Lige NU og her.

Atelieret og klinikken holder påskeferielukket, og der tages imod henvendelser fra nye klienter start maj 2022, hvor der er åbent efter aftale. Kærligst, Tine