In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer. – Albert Camus

Må du være landet godt i det nye år og føle dig velkommen, som du er. Kun du har Copyright på dit eget liv, men nogle gange er det en god idé at lade noget ligge – for at få noget andet og mere sundt frem, der kan lyse og guide dig vej igennem mørket. Det fordrer en tilgivelse af dig selv og andre. Så her kommer en venlig opskrift derpå:

Mindful tilgivelse

  1. Tilgiv dig selv for hvad du gjorde mod dig selv.
  2. Tilgiv dig selv for hvad du gjorde mod en anden.
  3. Tilgiv andre for hvad de gjorde mod dig.
  4. Tilgiv andre for alt, de nogensinde har gjort.

Start med trin 1 og arbejd dig langsomt igennem alle trin. Efter et par dage vil du begynde at få det bedre med dig selv og andre.

For trin 1 og 2, tilgivelse af dig selv, kan du prøve denne simple øvelse:

Tænk på noget, du fortryder – og sig til dig selv: “Jeg tilgiver dig. Du gjorde det bedste, du kunne i den givne situation. Du vidste ikke bedre.” Gentag det indeni dig selv eller sig det højt. Mindst 5 gange. Når det er gjort, tager du en dyb vejrtrækning og slapper af.

Dette kan være en hård øvelse, fordi vi kan være gode til at bære nag og skyld og skam overfor os selv. Den største fjende, vi har, er ofte vores egen frygt for ikke at være gode nok. Men langsomt begynder vægten at komme af skuldrene, og frygten bliver mindre.

For Trin 3 og 4, tilgivelse af andre, så prøv denne meditation:

Luk dine øjne og tag nogle dybe ind- og udåndinger 3 gange. Tænk på et minde eller en oplevelse, der går dig på. Forstil dig situationen så levende som overhovedet muligt og vær opmærksom på den person, der er årsag til dine negative følelser.

Så begynd at forestille dig, at situationen, som du er i, langsomt bliver fyldt med et lysende, varmt og gyldent lys. Som på en varm sommerdag. Forstil dig, at du går den person i møde, som forårsager din lidelse og sig: “Jeg tilgiver dig. Du gjorde det bedste, du vidste i det givne øjeblik” – og hold så øjenkontakten eller giv et varmt og kærligt kram til vedkommende.

Dette kan være en meditationsøvelse, vi behøver ekstra hjælp* til, og du kan forestille dig hvem som helst, og lige så mange personer, du ønsker, i situationen sammen med dig, som du er tryg ved og som giver dig støtte i dit liv i dag. Du kan endda tilkalde en højere kraft, naturen eller noget mere guddommeligt, som er en hjælp for dig i hverdagen at være i kontakt med.  

Åbn så dine øjne og tag en dyb indånding og udånding. Slap af. Din krop og dit hjerte føles måske allerede lettere efter få gange, men bliv ikke bekymret, hvis det tager mange gange, da det ikke er nemt, men efter nogle gange, er det allerede øvelsen værd.

*er der tale om oplevelser af mere traumatisk karakter anbefales det at opsøge professionel hjælp.

Alle gør deres bedste (også dig)

Tilgiv dig selv, thi du vidste ikke bedre på det givne tidspunkt. Tilgiv andre for at reagere på den eneste måde, som de kendte. Du opførte dig på den måde, som du have lært at beskytte dig selv på, og det gjorde de andre også. Bebrejd ikke dig selv eller andre. Ved at holde fast i frygt, vrede eller had, ender du kun med at såre dig selv allermest. Tro mig, det føles langt bedre at praktisere tilgivelse og (egen)omsorg end at forgifte sig selv med bitterhed.

Tilgivelse vil bringe dig fred i sindet. Den vil tillade dig at leve i nuet og glædes over det givne, som du nu kan begynde at forstå som en god mulighed for at udtrykke hvem, du virkelig er. Med din helt egen originale copyright. Du vil således være bedre i stand til at give slip på fortiden – og stoppe med at bekymre dig om fremtiden – og dit liv lige nu og her vil fyldes med mere livsglæde og god energi og mindre stress.

Godt nytår!

Kærligst, Tine