“If you feel like you’re losing everything, remember that trees lose their leaves every year and they still stand tall and wait for better days to come.” ~Unknown

1. princip: Intet er permanent – byd alle følelser velkommen uden at dømme dem.

” Kan du hjælpe mig med at fjerne mine ubehagelige tanker og svære følelser? ” Sådan spørger mange af mine klienter indledningsvist i et nyt terapeutisk behandlingsforløb – præget af modstand mod noget ubehageligt og længsel efter noget mere behageligt og rart. Jeg svarer som oftest: ” Det kan jeg ikke. Men jeg kan hjælpe dig med accept af dine svære følelser. ”

Når du er trist over, at du er trist, dømmer du dine følelser og skaber lidelse: Smerte x fordømmelse = lidelse. Vi oplever alle smerte i livet, den kan vi ikke fjerne, men når vi dømmer smerten, oplever vi endnu mere lidelse. Som en pil i hjertet, hvor vi skyder endnu en pil ind i pilen til en slags dobbelt-hjertesmerte, der skyder os i sænk.

Hvis vi derimod kan være med følelsen, er den ikke hos os mere end maks. halvanden time, før den bliver til en anden følelse, sådan er vores sind faktisk indrettet. Uden modstand kommer og går følelserne, som skyerne på himlen. Der er ikke godt eller dårligt vejr. Der er forskelligt vejr at opleve – og når du kan være med alle følelser som glæde, sorg, uro, vrede, bliver de ikke så magtfulde.

Ligesom bølgerne, der kommer og går. Du kan ikke stoppe bølgerne, men du har friheden til at vælge, hvilken bølge af en følelse, du vil surfe på. På den måde kan vi navigere bedre i livet, uden at lade os oversvømme af følelserne eller forsøge at kontrollere dem.   

2. princip: Intet er perfekt – fokus på taknemmelighed og medfølelse.

Hvis vi prøver at undgå døden, ender vi med at undgå livet. Når tingene kan få lov til at være, som de er, på godt og ondt, bliver der overskud til taknemmelighed med et åbent hjerte – og den gode kontakt med sig selv og andre forstærkes ved at være mindre dømmende og (selv)kritisk.

Hvis vi kan acceptere det uperfekte, kan vi begynde at være mere åbne og nysgerrige på, hvorfor vi selv og andre (re)agerer, som de gør. Vi bliver mere bevidste om vores værdier og får en retning at navigere efter, som er båret af medfølelse og kærlighed – fremfor frygt for at fejle og ikke at leve op til bestemte normer og forventninger.

3. princip: Intet er personligt – skru ned for Egoet og kom hjem til dig selv

Mange er meget bekymrede for og optagede af, hvad andre synes om dem, om de gør det rigtige, eller om de er på den rigtige måde. I virkeligheden er egoet en illusion. Måske er vi slet ikke så vigtige, som vi selv tror. Hvilken befrielse at opdage, at de fleste tænker mere på, hvad de selv gør, end hvad andre gør – og handler som oftest ud fra deres egen bagage, som sjældent har noget med dig at gøre.

Det skal egoet lige lære … og så kommer friheden til at være dig uden modstand mod det givne eller længsel efter noget bedre. Tænk, hvis du hele tiden allerede har været lige der, hvor du går og drømmer om at være … En fri sjæl.