Slap af og undgå stress. Tag en dyb indånding og en lang udånding. Mærk skuldrene, der falder ned og kæberne, som slapper af. Åndedrættet, der bliver roligt og en tankestrøm, som langsomt sænker farten.

Den nyeste forskning fra Stanford og Yale i USA bekræfter den viden, vi allerede har:

At kunne trække vejret og slappe af er en kunst, der er godt og nødvendigt for både vores fysiske og psykiske helbred – og faktisk også produktivitet på den lange bane. Det handler derfor om at slappe af fra arbejdet og holde ferie og fri, når vi har ferie og fri – med god samvittighed. Men det kan være svært.

Hos Stressforeningen anslår man udfra Sundhedsstyrelsens nyeste tal, at op mon hver 4. sygemelding i Danmark skyldes stress. Det svarer til ca. 35.000 mennesker hver dag, og tendensen er stigende. Konsekvenserne varierer for den enkelte, men langvarig høj stress fører generelt til en tilstand af ulyst og anspændthed. Den enkeltes livskvalitet forringes, og risikoen for en række sygdomme øges. Blandt andet hjertekarsygdomme og angst og depression.

Alle er nødt til at have et sted at kunne slappe af. Vi har alle brug for “vores eget lille hus”, hvor vi kan slappe af – bag avisen, i en gåtur eller bare i en snak. Selv en lille pause fra mobiltelefonen kan gøre underværker. Mange er allerede klar over vigtigheden af pauser, men problemet er, at vi kan have svært ved at respektere det og bare bliver ved med at arbejde og at overtænke tingene. Men når man holder pause og slapper af, undgår man ikke bare de negative effekter af stress – man bliver også bedre til at håndtere fremtidige udfordringer.

Det er det samme, når ens hjerne pludselig beskæftiger sig med noget andet i et stykke tid. Når vi holder pauser, bliver hjernen lidt friskere. Selv hvis det bare er små pauser, hvor man sætter sig et par minutter og trækker vejret og slapper af. Picasso yndede at tage et bad eller at gøre noget helt andet end at male – bare kede sig fx – så kom kreativiteten strømmede igen. Helt af sig selv. Ved ikke at mase på, men derimod ved at give slip og være åben for ny inspiration. På en måde lever hjernen sit eget liv, og underbevidstheden skal have ro og kræfter til at finde den bedste, kreative løsning. Strømmen skal slukkes en gang imellem. Det giver fornyet energi og gode ideer.

Sommerferien står for døren, og jeg anbefaler derfor at bruge ferien på noget, der er sjovt og afslappende. Mange ting er ikke så vigtige, som vi gør dem til. Når vi tager pauser og slapper af og sover godt, vil de fleste af os ikke have store problemer med stress, men derimod blive bedre til at håndtere den stress, som er en uundgåelig del af livet – og til at sige fra, hvis vores miljø er for stressfuldt og negativt, og vi savner støtte og opbakning.

I juli måned holder jeg sommerferielukket, men jeg tilbyder “Walk & Talk-sessioner” af 1 times varighed – langs vandet på Skærby Strand i Rørvig. Du booker en tid via SMS 28525768 – så mødes vi på P-pladsen for enden af Skærbyvej, 4500 Nykøbing Sj. (drej af Rørvigvej og videre ned forbi Rørvig camping – så ligger P-pladsen for enden af vejen).

Pris: 1.200 kr.