IMG_4924

“What is to give light must endure the burning.”  – Viktor Frankl

Sundhed er på alles læber i disse dage. Som et mål i sig selv. Men det er vigtigt at huske, at sundhed er så meget mere end fravær af symptomer.

WHO definerer sundhed sådan: ”Sundhed er en tilstand af fuldkommen fysisk, psykisk og socialt velvære og ikke blot fravær af sygdom…”

Sundhed er altså midlet til at kunne leve frit og til at kunne håndtere livets udfordringer, som vi alle møder. En fri sjæl om man vil. Det betyder ikke at være frataget fra ansvar eller blot at leve en afslappet boheme livsstil ubundet af samfundets småborgerlige normer og regler. En fri sjæl handler først og fremmest om at være tro mod sig selv.

En fri sjæl er et menneske, der har udviklet en modenhed og evne til at være uafhængig og selvsikker. Det er ikke nemt at være en ægte fri sjæl. Det kræver mod at udholde ilden. I praksis handler det om at øve sig på udvikling af flg. personlige egenskaber:

Du vælger, tænker og handler uden behov for anerkendelse

At komme til dette punkt i din personlige rejse, hvor du ikke behøver andres anerkendelse, er et stort første skridt. Som barn og gennem en stor del af dit liv føler du ofte, at du skal anerkendes af flokken. Først kommer dine forældre, derefter dine jævnaldrende, og senere dit arbejde mm. Det kan være svært at nå til det sted, hvor du tør vise og udtrykke, hvem du er og tale frit fra hjertet.

Du ser frygten i øjnene og stoler på dig selv

Angst dræber nye muligheder.

Når du begynder at se udfordringer som muligheder, og ikke lader dig stoppe af din frygt og angst, vil du kunne opnå meget mere i livet. Velvære og glimt af lykke er ensbetydende med fraværet af frygt. For at se frygten i øjnene må du arbejde med din selvtillid og dit selvværd.

Du er autentisk og modig

Du tør være spontan, fordi du ikke er afhængig af, hvad folk siger eller hvad de vil tænke. Autentiske individer er frie sjæle, fordi de ikke længere føler sig censureret i relation til sig selv og andre mennesker. De er i kontakt med deres sande essens og værdier og tør vise verden, hvordan de forstår livet.

Du ved, hvad der er værd at kæmpe for

At være en fri sjæl, i modsætning til hvad mange måske tror, betyder ikke at undgå ansvar eller stræbe efter en slags skødesløs frihed. Frie sjæle ved godt, hvad de kæmper for: For deres værdier, det, de elsker, for hvad der udgør deres identitet, for livet.

Resten er ligegyldigt.

Du er følelsesmæssigt uafhængig

Følelsesmæssig afhængighed står tit i vejen for personlig udvikling. Følelsesmæssigt afhængige forhold er skadelige for din identitet, integritet og selvudfoldelse. Frie sjæle ved, hvordan man elsker uden at være afhængig af andre. De elsker deres familie og venner – og står samtidig på egne ben.

Du ved, hvordan man sætter pris på de små ting i hverdagen

Frie sjæle holder ikke fast i ting, der hæmmer deres vækst eller kærlighed til livet. Det betyder, at de er i stand til at prioritere hvad der er vigtigt for dem i livet. For mange frie sjæle er autentiske forhold, ægte følelser og smukke, minderige oplevelser meget vigtigere end materielle goder. Gode følelser kommer fra de simple hverdagsoplevelser. Det kan være en god samtale eller en badetur. Det kan være følelsen af at gå barfodet i sandet eller at kramme sin kat. Travle og bekymrede mennesker er ikke i stand til at sætte pris på de små tings gud i hverdagen.

Livet inspirerer dig – og din indstilling inspirerer andre

Mange spørger dig sikkert ofte, hvordan du formår at være så åben og rolig.

“Du er så glad! Du har tid og energi til ting … hvordan gør du det? “

Du ved måske ikke, hvad du skal sige, fordi din livsfilosofi er noget, du er kommet frem til over tid. Nogle gange kommer frie sjæle frem efter at have været holdt i fangenskab. Deres indstilling kan være et resultat af udfordringer, tid og hårdt tjent modenhed.

Frihed er en indstilling til livet. Det kræver hårdt arbejde, beslutsomhed og udholdenhed. Det kræver, at du måske må opgive nogle ting – og prioritere hvad der er vigtigt – for at kunne arbejde med dig selv.

Er du en fri sjæl?