Mindfulness uden meditation

Et spørgsmål, jeg ofte får for tiden, er: “Skal man meditere for at være mindful?”

Det korte svar er nej. Et kort svar som har en lang forskning bag sig. Ellen Langer er professor i psykologi ved Harvard University og forsker i mindfulness uden meditation. Hun har blandt andet skrevet bøgerne “The Power of Mindful Learning” og “On Becoming an Artist”. Hun forklarer, at det handler om at være åben over for de ting, vi møder i hverdagen og turde se dem fra nye vinkler. I et interview i Politiken maj 2013 siger hun: “De fleste af os lider af en illusion om, at verden er statisk. Vi er uopmærksomme det meste af tiden, og vi behandler verden, som om vi kender den. Når man tror, man kender noget, er der ingen grund til at være opmærksom. Men alt ændrer sig hele tiden og ser anderledes ud fra andre vinkler.”

Hvad end jeg underviser, superviserer, laver terapi eller maler handler det om at anskue stoffet fra nye vinkler; sætte spørgsmålstegn ved det, sætte det ind i en kontekst og anskue det fra nye perspektiver. På den måde forbliver man åben og nysgerrig både over for sig selv og andre – og hvad man ellers står over for at skulle lære og udvikle i sit liv. Samtidig bliver det kun mere interessant at være i lære som menneske, som vi alle er.

Opøver man generelt en større opmærksomhed i hverdagen, er der ifølge Ellen Langer flere fordele at høste: “Du får det bedre, bliver sundere, mere karismatisk og kreativ, og du lever længere – det er hvad 40 års forskning har vist os.”